Klokhuis: Geschiedenis van de Fotografie

Woensdag 29 september zond Het Klokhuis van de NPO een aflevering uit over de ‘Geschiedenis van de Fotografie’.

Hiervoor maakte ik een portret van Janouk Kelderman

Klokhuis:

“Tegenwoordig kun je met behulp van je mobiele telefoon makkelijk foto’s maken. Maar 200 jaar geleden bestonden foto’s nog helemaal niet. Janouk gaat langs bij Loes van Harrevelt van het Nederlands Fotomuseum en laat twee foto’s maken, zoals ze dat vroeger ook deden. Deze video komt uit de aflevering ‘Geschiedenis van de fotografie’. Een selfie maken, filtertje erover, je doet het nu zo. Maar foto’s maken kan eigenlijk helemaal nog niet zo lang. Janouk duikt in de geschiedenis van de fotografie en laat twee bijzondere foto’s maken, zoals ze dat vroeger deden. Debbie geeft Lara een polaroidcamera voor haar verjaardag, maar heeft daar vooral zelf plezier van.”

De hele uitzending is hier te zien.

Buy My Darlings

Buy My Darlings, een eendaags, gratis toegankelijk fotofestival / Photo Sale waar fotografen hun darlings rechtstreeks aan het publiek verkopen; originele prints, foto’s in oplage, foto’s in editie en fotoboeken. Er zijn foto’s te koop vanaf vijftig euro.
Met fotografen als Jasmijn Duterloo, Tara Fallaux, Martijn van de Griendt, Jan Hoek, Julie Hrudova, Emilie Hudig, Vivian Keulards, Maarten Kools, Christian van der Kooy, Hans de Kort, Coco Olakunle, Annabel Oosteweeghel, Ehlana Polgara, Femke Reijerman, Sabine Rovers, Sander Troelstra, Kaj Venhuizen, Prins de Vos en Henk Wildschut.

Daarnaast zullen er ook tweedehands fotoboeken te koop zijn.

Het initiatief komt van fotograaf Martijn van de Griendt die in het wegvallen van Unseen in combinatie met een volle berging met foto’s en fotoboeken op het idee kwam om deze alternatieve Photo Sale te houden. Illustrator Paul Faassen die tevens het ontwerp van de poster maakte, zal er zijn fotowerk en zoals hij het zelf noemt ‘een soort van nagetekende foto’s’ verkopen.

De fotomarkt is gratis te bezoeken op 20 september van 11 tot 18 uur. Een laagdrempelige manier om rechtstreeks van de fotograaf foto’s te kopen.

Werk van de verschillende fotografen is te zien op de Instagram pagina

Openingstijden BUY MY DARLINGS: 11- 18 uur

Niet alle fotografen hebben een pin-automaat, er kan gewerkt worden met een tikkie. Maar cash kan ook handig zijn.

Empathie – Geen mens is een eiland

Over Empathie | Geen mens is een eiland

We leven in een tijd van sterk individualisme. Een tijd waarin de maakbaarheid van ons menselijke bestaan binnen ons bereik lijkt. Onze samenleving is gericht op ontwikkeling van ‘het zelf’. Denk aan de zegentocht van social media en zelfhulpboeken die niet aan te slepen zijn. Succes is maakbaar en vooral intern te vinden. Graaf diep in jezelf en je leert jezelf kennen. Zoals Plato zei: ‘de essentie van alle kennis is zelfkennis.’ We zijn ervan overtuigd dat de weg naar geluk de weg van zelfontplooiing is. Het ‘wij versus de ander’ lijkt de basis van ons bestaan.   

Maar mensen zijn sociale wezens. We bezitten het bijzondere vermogen om emoties van anderen te kunnen meevoelen. We zijn ook wie we zijn door de aanwezigheid van de ander. We hebben de ander bovendien nodig voor ons voortbestaan. ‘Sociaal en onbaatzuchtig gedrag is minstens zo belangrijk als ‘het recht van de sterkste.’ (Frans de Waal, Een tijd voor empathie) 

Te zien op diverse (buiten)locaties

Deze tentoonstelling beperkt zich niet alleen tot ons museumgebouw – waar je bijvoorbeeld de performance-registratie van Francis Alÿs’ When Faith Moves Mountains kunt bekijken. Empathie | Geen mens is een eiland is te zien op verschillende plekken in de IJsselsteinse binnenstad. Zo zijn er foto-exposities in de Kasteeltoren (samengesteld door Koos Breukel) en in het Kronenburgplantsoen (een project van Bernadet de Prins). In het Kasteelpark staat een container waarin een film van Melanie Bonajo draait. Ook bij en in de Oude Nicolaaskerk en de St. Nicolaasbasiliek zie je werk uit Empathie | Geen mens is een eiland, onder meer van Sarah van Sonsbeeck. 

Wil je je onderdompelen in alle facetten van de expositie, dan adviseren we om zo’n drie uur voor je bezoek uit te trekken.

Lees hier meer over alle locaties, kunstenaars en kunstwerken zodat je je bezoek goed kunt voorbereiden. 

Foto-expositie in de Kasteeltoren

Gerenommeerd fotograaf Koos Breukel stelde een indringende foto-tentoonstelling samen uit eigen werk en dat van collega’s. Deze expositie maakt deel uit van Empathie | Geen mens is een eiland en is te zien in onze satellietlocatie de IJsselsteinse Kasteeltoren. Je leest hier meer