View this post on Instagram

Longlist Rabobank Dutch Photographic Portrait Prize 2018 © Hans de Kort, Paul Blanca, 13-05-2018 DuPho-lid Hans de Kort (1963) legde meer dan 100 fotografen op de natte plaat vast, allen generatiegenoten die zijn begonnen met analoge fotografie. De Kort is teruggekeerd naar de oorsprong van de fotografie, de natte platen. Hiermee grijpt hij terug op het ambachtelijke procedé, dat een logisch vervolg is op de polaroid, waar hij een voorliefde voor heeft. Met zijn 16×20 inch technische camera belicht hij metalen platen die met lichtgevoelig collodium zijn geprepareerd. Van elk portret maakt hij één, hooguit twee platen. ‘Het is fascinerend om van begin tot eind alles zelf in de hand te hebben; van het mengen van chemicaliën tot aan het uiteindelijke vernissen van de platen. De ongebruikelijk lange sluitertijd vergt absolute aandacht. Dat geldt niet alleen voor mij als fotograaf maar ook voor het model. De geportretteerde vakbroeders gaan na de belichting van hun plaat samen met mij de doka in, dan komen de verhalen van vroeger los. Als kijker ervaar je de intimiteit tussen de fotografen voor en achter de camera. De compositie is zo simpel mogelijk, zonder enige afleiding. De focus ligt op de ogen. Dit vereist concentratie en creativiteit; zo ontstaat er een fascinerend spel van licht en donker. Daardoor krijgen de portretten een indringende impact. Elk portret is uniek, recht voor z’n raap en zonder retouche. One of a kind. @hansdekort @dupho_dutchphotographers #portraitphotography #portrait #paulblanca

A post shared by DNPG (@dutchnationalportraitgallery) on